Ziggy van den Brink


Ga naar de inhoudsopgave

Seizoen 2013 - 2014

Wedstrijdverslagen

5 april 2014 Nederlandse kampioenschappen -18 Emmen

Vandaag helemaal naar Emmen geweest voor de Nederlandse kampioenschappen onder de 18 jaar.
Zou het lukken om voor de derde maal Nederlands Kampioen in de -18 (voorheen -17) te worden ?
Mijn deelname hieraan heb ik verdiend doordat ik drie weken geleden op de Zuid-Hollandse districtskampioenschappen eerste ben geworden.
Er was helaas geen avondweging van te voren dus geen overnachting in Emmen en om 5 uur sí morgens van huis vertrekken. Ook werd er vandaag gejudood met slechts ťťn scheidsrechter op de mat en twee scheidsrechters achter een laptop voor de videobeelden.

In de klasse tot 55 kilogram deden 14 deelnemers mee, de twee besten uit elk district.
De loting, die donderdag al online bekend was gemaakt gaf aan dat ik na de eerste partij iedere wedstrijd als een finale pot kon beschouwen. Met andere woorden ik denk dat ik de zwaarste loting van alle deelnemers in mijn gewicht heb gekregen. Mocht ik dus Nederlands kampioen kunnen worden kan niemand achteraf zeggen dat dit door een makkelijke loting is gekomen!

Mijn eerste wedstrijd was tegen Pieter van der Moolen uit Midden Nederland. Ik begon gelijk fel en scoorde al vroeg in de wedstrijd een Yuko met een Uchi-mata. Hierna kon ik Pieter gelijk door kantelen met een Sankaku in een houdgreep. Eerst kwam hij er nog uit maar bij de tweede houdgreep kon ik hem lang genoeg vast houden voor een Ippon.Mijn tweede partij trof ik Owen Corzilius die zijn eerste wedstrijd een vrijloot had. Dit was de derde keer dat we tegen elkaar op de mat stonden dit seizoen, allebei wisten we ťťn keer te winnen. De wedstrijd begon een beetje gelijk, allebei fel met veel worpen. Na een minuut zette ik een Uchi-mata in, Owen kwam los van de grond maar wist toch op zijn zij te landen. Blijkbaar vonden de scheidsrechters het geen Yuko, wel kreeg Owen een shido voor passiviteit. Nog ruim 2 minuten moest ik mijn voorsprong behouden. Deze 2 minuten gingen zonder dat ik echt in gevaar kwam vrij snel voorbij.
Dit omdat we vrij vaak op de grond kwamen waar ik iedere keer probeerde om een kanteltechniek te maken en dat kostte veel tijd. Eťn keer wist Owen bijna een punt te scoren met een Maki-komi, gelukkig kon ik er net op tijd uitdraaien. Na een vermoeiende 4 minuten won ik de wedstrijd dus met een shido verschil.Ik stond nu dus in de halve finale, deze mocht ik judoŽn tegen Ryan Lo-A-Njoe. Ryan is nog eerste jaars -18 maar won zijn partij hiervoor zeer verrassend en overtuigend van Bjorn Maes en is dus een gevaarlijke outsider! in Vlaardingen wist hij ook al 2e te worden en in Zagreb zelfs 9e. Ryan judood vaak dicht tegen zijn tegenstander aan, zo ook bij mij. Hierdoor kwam ik in het begin van de partij een aantal keer in gevaar maar gelukkig scoorde hij niet. Na 2 minuten kreeg hij een shido voor passiviteit. Niet lang hierna volgde ook een tweede shido voor hem. Na een voetveeg die was ingezet door mij kwamen we op de grond. Net zoals in Vlaardingen kreeg ik Ryan in een houdgreep en het lukte me om hem vast te houden. Ippon en dus stond ik na drie winstpartijen in de finale.In de finale trof ik Arthur Heeres. Arthur is in mijn ogen de verrassing in de -55 dit jaar. Hij ontsnapt schijnbaar met groot gemak aan de meest ingewikkelde worpen van zijn tegenstander en is hierdoor bijna onverslaanbaar. Dit was alweer de vijfde keer dat we tegen elkaar judoden, ik wist tot nu toe alle voorgaande partijen te winnen.

De wedstrijd begon en we kregen allebei al snel een shido voor het ontwijken van Kumi-kata. Ik zette veel worpen in en een aantal keer kwam Arthur echt in gevaar maar steeds wist hij er uit te draaien. Na anderhalf minuut kreeg hij dan ook zijn tweede shido, dit keer voor passiviteit. Niet lang hierna zette ik een Tomo-nage in, Arthur ging echt helemaal over me heen maar wist toch weer net (zoals steeds) op het laatst op zijn buik te landen. Weer kreeg hij een shido voor passiviteit. De wedstrijd ging verder en het begon wat lastiger te worden, want hij probeerde nu echt te gaan voor een score. En dat lukte hem ook. 1 Minuut voor tijd veranderde Arthur zijn pakking, hij zette een Ko-uchi-gari in en ik kwam bijna op mijn rug. Op het laatste moment kon ik toch nog net naar mijn zij draaien waardoor het slechts een Yuko was. Ik moest nu echt alles geven wat ik had want zo lang had ik niet meer. Met mijn eerst volgende actie, een Kata-geruma, scoorde ik gelukkig een Yuko terug.
De stand stond qua scores gelijk, allebei een Yuko, maar Arthur had nu al 3 shidoís en ik maar 1. Ik stond dus voor. Hij verhoogde gelijk het tempo waardoor ik al snel tegen een tweede shido aanliep. Nog iets minder dan een halve minuut te gaan. De spanning was echt te snijden. Ik bleef kleine aanvallen maken waardoor ik geen shido meer kreeg en na een hele vermoeiende en spannende 4 minuten was ik dan toch echt voor de derde keer Nederlands kampioen!Mede door dit resultaat sta ik nu erg goed in de ranking voor de Europese kampioenschappen in Athene later dit jaar. Ik heb nu al van de JBN uitnodigingen gekregen voor Berlijn (4 mei) en Bielko Biala in Polen (17/18 mei) en zal daar uiteraard mijn beste beentje voorzetten !


voor foto's klik hier
22 maart 2014 International Masters Bremen 2014


Afgelopen zaterdag was weer het altijd sterk bezette International Masters Bremen. Ook dit jaar was dat weer zo. Er zaten 59 mensen tot de gewichtsklasse -55k, onder andere uit BraziliŽ, Canada, Oezbekistan en Rusland. Bremen is net als Zagreb ťťn van de vier meetmomenten voor het EK in Athene later dit jaar.

Ik begon met een vrijloot.

Mijn eerste wedstrijd was tegen de Duitser Wayan de Vries. Twee weken geleden werd hij nog Duits kampioen, maar goed. De wedstrijd begon lekker, ik kon een goede grip op hem krijgen waardoor Wayan al snel een shido kreeg voor passiviteit. Met mijn eerste goede actie, een schouderworp, gooi ik hem helemaal over mij heen, helaas komt hij net op zijn bil terecht, geen punt dus. Alweer krijgt Wayan een shido, een derde shido volgt ook nog. Met nog een anderhalve minuut te gaan weet ik de wedstrijd goed uit te judoŽn, ik krijg alleen nog een shido maar win de wedstrijd dus wel.Mijn tweede tegenstander was Kainan Pires uit BraziliŽ. Kainan is in de -15 en -18 al eerste geworden in de Pan American Championships. In zijn vorige wedstrijden had ik al gezien dat hij een goede schouderworp had. Het was een sterke judoka die goed wist te voorkomen dat ik aan mijn eigen pakking kon komen, hierdoor kon ik weinig doen. Al snel kregen we allebei een shido voor passiviteit. Niet lang daarna kreeg ik weer een shido, dit keer voor het ontwijken van het pakkinggevecht. Nog steeds kon ik niet veel doen omdat hij elke keer net wat sneller was met de kumi-kata. Nog anderhalve minuut te gaan, ik moest dus een beetje gaan forceren. Kainan wist hier goed mee om te gaan en scoort een Yugo met een Kata-geruma. Ik werd wat ongecontroleerd omdat ik een punt moest maken, ook nu wist hij hier goed mee om te gaan. Net op het moment dat ik anders vastpak zet hij een lage schouderworp in, ik kom op mijn rug en verloor dus de wedstrijd. Het was nu afwachten of hij in de halve finale zou komen, dan pas had ik een herkansing.Na niet zo lang wachten was Kainan al door.
Mijn eerste wedstrijd in de verliezersronde was tegen Till-Moritz Riehl, een Duitser en derde op de Roland Cup International Bremen
. Ik was lekker uitgerust en ik wou nu echt voor die derde plaats gaan. Ik begon lekker fel waardoor mijn tegenstander al snel een shido kreeg. Niet zo lang daarna kregen we allebei een shido. Ik bleef fel doorgaan en met een mooie Sode-tsuri-komi-goshi gooide ik hem vol op zijn rug, Ippon.Mijn volgende tegenstander was de Rus Nikita Stashkov. Ik had het gevoel dat ik deze wedstrijd echt kon winnen, wel hadden we allebei na anderhalve minuut 2 shidoís. Ik bleef veel bewegen en aanvallen zodat hij weer een shido kreeg. Met nog 12 seconden te gaan komen we op de grond. Ik wou hem op de grond houden maar vergeet hierbij dat ik in zijn broekspijp vastpak, de scheids zegt gelijk matť en geeft me dus een shido. Heel vervelend want nu moest er nog een goldenscore komen. In de goldenscore verhoogde ik het tempo omdat ik nog maar ťťn shido mee moest krijgen om te winnen en ik wou snel een punt maken. Na 40 seconden lukt dit, ik zette een Uchi-mata in waardoor mijn tegenstander op zijn zij kwam. Ik kreeg er een Waza-ari voor en had dus gewonnen.Ik was nog dood moe van de vorige wedstrijd maar ik mocht helaas al heel snel weer de mat op. Dit keer tegen Naoufal Ez Zerrad, een bekende voor mij en kort geleden nog tweede op de Belgische Kampioenschappen. Al 4 keer eerder heb ik tegen hem gestaan en nog nooit wist ik als winnaar van de mat af te stappen. De wedstrijd begon ook al niet goed. Binnen een halve minuut stond ik al op een Waza-ari achter door een goed getimede O-uchi-gari. Ik was nu gelijk scherp en pakte Naoufal direct in zijn nek, ik zette een Uchi-mata in en.. ja hoor hij viel vol op zijn rug, ippon! Wat was ik blij, eindelijk had ik van hem gewonnen.Ik mocht nu om brons judoŽn tegen de Oezbeek Ali Mukhammad. Ik had gehoord dat hij veel wedstrijden op shidoís had gewonnen en dat hij er na 2 minuten al helemaal doorheen zat. Dit bleek ook zo in onze wedstrijd. Het was een beetje anticlimax vergeleken met de vorige wedstrijd omdat Ali totaal niets deed. Maar ik won met 4 shidoís en een Yugo en had dus brons gewonnen!Dit was dus mijn eerste podiumplek op een zwaar Internationaal toernooi waar ik dan ook superblij mee ben.
voor foto's klik hier15 maart 2014 Zuid-Hollandse District Kampioenschap -18


Vandaag was het Zuid-Hollandse District kampioenschap, de nummers 1 en 2 plaatsen zich voor het Nederlands Kampioenschap over 3 weken in Emmen.
In de klasse tot 55 kilogram zaten maar 12 judokaīs, zou ik vandaag kampioen worden dan is dit de zevende keer op rij !
Mijn eerste wedstrijd was tegen Boaz van der Sluijs. Binnen 10 seconden kregen we allebei een shido omdat we met 1 hand judode. Toen we op de grond kwamen kon ik hem gelijk doorkantelen naar een houdgreep, hij kwam er niet meer uit dus had ik gewonnen.De volgende tegenstander waar ik tegen mocht judoŽn was Pim Steens. Nadat er na anderhalve minuut nog niet gescoord was kreeg mijn tegenstander een shido voor passiviteit. Niet veel later kreeg hij weer een shido, dit keer omdat hij buiten de mat stapte. Ik verhoogde het tempo een beetje omdat ik toch nog wel een punt wou scoren. Met een Ure-nage scoorde ik een Yuko. Niet lang hierna gooide ik mijn tegenstander vol op zijn rug met alweer een Ure-nage die goed was voor een Ippon.Mijn derde wedstrijd was de halve finale tegen Quinten Schneiders. Deze wedstrijd win ik al snel met een mooie voetveeg.In de finale mocht ik judoŽn tegen Tim Banen. Nadat Tim al heel snel 3 shidoís krijgt weet ik ook hem op zijn rug te gooien, met een O-soto-gari.Ik was dus als eerste geŽindigd en heb me dus geplaatst voor het NK over 3 weken in Emmen.

voor foto's klik hier
8 maart 2014 European Cup Cadets Zagreb

Dit was het ťťn van de vier buitenlandse meetmomenten, de European Cup Cadets in Zagreb, KroatiŽ.
Samen met het JTS team van Rotterdam vlogen we op vrijdag al naar KroatiŽ. In de -55 kg zaten nog zes andere Nederlandse judoka's. Net zoals op elke European Cup gold hier het wedstrijdsysteem double repechage. Je krijgt dan alleen een herkansing als je verliest van de poule winnaar.
De loting had bepaald dat ik mijn eerste wedstrijd tegen de OekraÔner Yaroslav Skopnenko (tweede op de OekraÔnsche kampioenschappen judo en eerste bij de OekraÔnsche kampioenschappen wortstelen) mocht judoŽn. Skopnenko is teruggekomen uit de -60kg. en een sterke judoka waardoor ik niet dicht bij hem kon komen. De eerste minuut ging nog best wel goed, er is door ons beide nog niet gescoord. Ik veranderde een keer van pakking omdat ik Skopnenko wou overnemen met een Ure-nage, dit lukte niet, Skopnenko zette hierna gelijk een Ko-uchi-maki-komi in en scoorde hier een Waza-ari mee. Ik had nog twee minuten te gaan en moest dus al een beetje het tempo verhogen. Toen ik een Uchi-mata inzette nam hij me over met een Ure-nage, op de grond pakte hij me gelijk in een houdgreep vast waar ik niet meer uit kon komen. Helaas verloren.Skopnenko moest nog drie wedstrijden winnen om door te gaan naar de halve finales, ik zou dan een herkansing hebben. Helaas verliest hij in de kwart finale van een Italiaan waardoor ik er dus uitlig.Beide judoka's zouden later op een derde plek eindigen.
Erg jammer dat ik in Zagreb maar 1 wedstijd heb mogen judoŽn, verliezen is niet zo erg maar ik had echt zin om meer partijen op de mat te staan. Dit was dan ook het eerste toernooi van het hele seizoen waar ik geen prijs heb gehaald.
De volgende dag gingen we weer terug naar Nederland. Normaal gesproken zouden we nog mee doen aan de trainingsstage die maandag zou beginnen maar omdat we volgend weekend de Districtkampioenschappen hebben deden we deze keer niet mee.

voor foto's klik hier


Open West Brabantse kampioenschappen Wouw , 16 februari 2014, (-60)

Afgelopen weekend had ik een toernooi in Wouw, de Open West Brabantse. Ik deed dit keer mee in de -60 kg., net zoals ik doe bij andere niet belangrijke toernooien.

Mijn eerste wedstrijd was tegen een jongen van JC Hercules, Mulleneers. In de eerste paar seconden werd ik bijna verrast door een O-Uchi-Gari. Gelukkig kom ik net op mijn buik. Hierna scoor ik twee Waza-ariís met twee keer een Uchi-Mata. Gaaf dat de coach van Hercules dhr. Weber na de partij nog even met mij kwam praten. Hij vertelde mij lachend dat als ik echt verrast was geweest door de O-Uchi-Gari er nog wel een staartje met Bjorn Maes aan had gezeten, we moesten er allebei wel om lachen leuk dat dit kan !De tweede wedstrijd was tegen Ben Derksen. Ik heb al vaker tegen Ben gejudood, en net als alle vorige keren won ik ook deze. Dit keer met een Sankaku.In de finale mocht ik judoŽn tegen Kevin Snijders. Het was geen leuke wedstrijd en er werd niet veel gescoord. Pas na twee minuten wist ik een Yuko te scoren met een O-Goshi. Hierna heb ik de wedstrijd uit gejudood. Een eerste plaats dus.


Nederlandse kampioenschappen -21, 8 februari 2014,
(-55)

Vandaag was ik in Nijmegen voor het Nederlands Kampioenschap onder 21 jaar. Dit is niet mijn eigen leeftijdsklasse dus ik kon gewoon lekker judoŽn zonder echte druk.

Mijn loting had bepaald dat ik mijn eerste wedstrijd mocht judoŽn tegen Danny Mutsers, een judoka die zich als tweede had geplaatst in Zuid Nederland en net als ik nog een -18 judoka is. Gelijk als ik Danny vast heb weet ik een Waza-Ari te scoren met een Uchi-Mata. Even later zet ik weer een Uchi-Mata in, deze keer scoor ik er een Ippon mee.Niet snel na mijn eerste wedstrijd mocht ik weer de mat op om tegen Owen Corzilius te judoŽn. Ik zet veel worpen in maar steeds zonder resultaat. Na twee minuten krijgt Owen een shido voor passiviteit. even later krijgt Owen zijn tweede shido en ik mijn eerste, allebei voor passiviteit. met nog een halve minuut te gaan moet ik er voor zorgen geen shido tegen te krijgen en dus blijven judoŽn. Dit lukt en zo ben ik na een vervelende wedstrijd toch door naar de halve finale.In de halve finale mocht ik judoŽn tegen Arthur Heeres. Ik heb de afgelopen maanden al 3 keer tegen Arthur gejudood en deze wedstrijden waren stuk voor stuk spectaculair. Toch heb ik alle wedstrijden tot nog toe kunnen gewonnen. Al vrij snel krijg ik een shido omdat ik buiten de mat stapte. Na een lastige minuut scoor ik toch een Waza-Ari met een Uchi-Mata. Volgens de hoofdscheidsrechter was het een Ippon, maar de scheidsrechters achter de camera besliste dat het een Waza-Ari was. Even later krijg ik weer een shido omdat ik buiten de mat stap. Met nog een anderhalve minuut te gaan zet Arthur een heupworp ik die ik net kan overnemen, zo scoor ik een tweede Waza-Ari en win dus de wedstrijd.Na lang wachten mocht ik de finale judoŽn, en wel tegen Matthijs van Harten ook van Slingerland. Al heel snel scoor ik een Yuko met een Uchi-Mata. Ik moet mijn voorsprong nu dus meer dan 3 minuten volhouden. Na een minuut krijg ik een shido voor passiviteit. Even later zet ik een Uchi-Mata in die Matthijs helaas weet over te nemen en zo was mijn voorsprong weg, want Matthijs krijgt voor de overname een Waza-Ari. Nog een minuut te gaan en Matthijs krijgt nog wel twee shidoís maar ik weer mijn achterstand niet meer weg te halen en verlies zo de finale. Toch een mooie 2e plaats, die ik trouwens nog nooit had op een NK.


voor foto's klik hier


34e Internationale Judotoernooi Groot Vlaardingen, 1 februari 2014,
(-55)

Vandaag was het tweede meetmoment voor de European Cups later dit jaar Het 34e Internationale Judotoernooi Groot Vlaardingen. Omdat ik 2 was geworden op de Dutch Open was ik eigenlijk al geplaatst voor die buitenlandse toernooien. Toch zou het leuk zijn om dit toernooi te winnen. De -55kg. was best wel groot, we waren verdeeld over 4 poules. De beste 4 zouden doorgaan naar de halve finales en de verliezer daarvan mocht om brons judoŽn tegen de winnaar uit de verliezerspoule. Ik zou dus sowieso veel wedstrijden gaan judoŽn.

Mijn eerste wedstrijd was tegen Tim Banen. Vorige week moest ik ook tegen hem op de district kampioenschappen, daar won ik van hem. Nadat we op de grond komen krijg ik Tim in een houdgreep, helaas komt hij er al snel weer uit. Een paar seconden later zet ik een Maki-Gomi in die goed is voor een Ippon.De tweede wedstrijd was tegen Thijs Bantema. Ik kon deze jongen niet echt goed controleren waardoor hij uit veel van mijn worpen wist te komen. Hij kreeg als snel 3 shidoís voor pasiviteit. Hierna scoor ik twee Yukoís. Een beetje tegen het einde van de wedstrijd krijgt hij zijn vierde shido waardoor ik dus gewonnen had.Ik mocht nu in de poule finale judoŽn tegen Rodney Voskamp. Omdat hij links is kon ik makkelijk een Maki-Gomi maken. Dit deed ik dus en scoor zo een Ippon. Ik was dus door naar de halve finales.In de halve finale mocht ik judoŽn tegen Bjorn Maes. Vorig jaar op het NK verloor ik nog van hem. Bjorn krijgt al snel een shido voor afhouden. Hierna scoor ik een Yuko met een Osoto-Gari. Een minuutje later scoor ik weer een Yuko met een Osoto-Gari. Ik heb net genoeg ruimte om bij Bjorn een armklem aan te zetten. Hij tikte af en zo was ik dus al door naar de finale.In de finale moest ik judoŽn tegen Ryan loe-an-joe. Na 20 seconden komen we op de grond. Ik weet mijn tegenstander in een San Kaku houdgreep te krijgen waar hij niet meer uitkomt. Ippon en dus eerste geworden op het tweede meetmoment.


voor foto's klik hier


Districtskampioenschappen Zuid Holland -21 jaar 2014, 25 januari 2014,
(-55)

vanavond deed ik mee aan de Zuid-Hollandse districts kampioenschappen onder 21 jaar. Volgens de inschrijving waren er 5 judokaís in de -55 kilo. Echter omdat 1 persoon zich had teruggetrokken zou het maar een kort avondje worden. Omdat we maar met 4 mensen in dit gewicht zaten werd het dus een poulesysteem.

De loting besliste dat mijn eerste wedstrijd tegen Matthijs van Harten, van mijn eigen sportschool, was. Door de nieuwe regels gaven de scheidsrechters vrij snel een shido en dat was te merken ook.

Het was niet echt een spannende wedstrijd, Matthijs en ik weten allebei van elkaar wat we doen. De eerste shido voor passiviteit was voor mij. Een minuutje later kreeg Matthijs ook een shido, dit keer voor het ďachterhoudenĒ van zijn eigen revers. Sinds de nieuwe regels mag dit namelijk niet meer. Het volgende wat gebeurde bepaalde de wedstrijd. Matthijs zette een heup worp in, ik neem deze aanval over met een Ure-Nage. De scheidsrechters gaven hier een Yuko voor die in eerste instantie naar Matthijs ging. Echter corrigeerden zij de Yuko direct omdat de overname van mij was. Matthijs lette niet goed op en dacht denk ik dat hij voor stond. Met nog ruim anderhalve minuut te gaan probeert hij de wedstrijd uit te judoŽn waardoor hij er voor passiviteit nog eens twee shidoís bij krijgt. Ik wist dat ik voor stond en hoefde dus eigenlijk weinig te doen. Hierdoor won ik na vier minuten de wedstrijd dus vrij eenvoudig;-)De tweede wedstrijd was tegen Koen van Zeijl van Lu-Gia-Jen. Al snel krijgt ook Koen een shido voor het achterhouden van zijn revers. Zijn tweede shido voor passiviteit volgt ook al snel. Nadat we op de grond komen door een voetveeg die ingezet was door mij weet ik Koen door te kantelen naar een armklem waarvoor hij moet aftikken, Ippon.Dus twee wedstrijden gewonnen en nu de laatste van vandaag tegen een vriend van mij, Tim Banen. De wedstrijd begint weer met een shido, dit keer voor mij voor het achterhouden van de revers, de zoveelste keer vandaag. Met een uchi-mata scoor ik al snel een Waza-ari. Ietsjes later neem ik Tim over met een Osoto-Gari die goed is voor een Yuko. Uiteindelijk win ik de wedstrijd met een tweede Waza-ari door nog een Osoto-Gari.
Ik ben vandaag dus als 1e geŽindigd en mag over twee weken op het NK onder 21 jaar judoŽn.voor foto's klik hier


Matsuru Dutch Open Espoir 2014, 11 januari 2014,
(-55)

Vandaag dan het eerste meetmoment van de vijf van dit seizoen, het Dutch Open Espoir. Dit is altijd een zwaar toernooi met judokaís uit vele landen. In mijn gewicht, -55, zaten maar liefst 76 mensen. Om punten voor de Europese ranking te krijgen moet ik bij de eerste 7 eindigen. Nadat het iets uitliep konden we beginnen.


Mijn eerste wedstrijd was tegen de Zweed Oskar Jaskari. In de eerste halve minuut was ik nog een beetje afwachtend omdat ik hem niet kende. Nadat ik hem goed in zijn nek vast heb zet ik een Uchi-Mata en gooi hem op zijn rug, Ippon.Na niet al te lang wachten mocht ik de mat alweer op voor mijn tweede wedstrijd tegen Cedric van Hamme, een Belg. Dit was niet echt een sterke judoka. Een eerste Waza-Ari scoor ik al snel door een voetveeg, 30 seconden later volgt de tweede Waza-Ari al door een Tai-Otoshi. Tot nu toe gaat het dus nog vrij makkelijk.De volgende wedstrijd was tegen de Zwitserse Romain Chanton. Ook deze wedstrijd is al snel afgelopen omdat ik een Ippon scoor met een Kata-Geruma.Mijn vierde wedstrijd was tegen Killian Zijlstra. Nadat ik hem diep in zijn nek vast heb zet ik een Uchi-Mata in die goed genoeg is voor een Ippon, dit al na 10 seconden.In de kwartfinale moest ik judoŽn tegen Arthur Heeres. Dit was de eerste wedstrijd die niet al binnen een minuut afgelopen zou zijn. Ik kom al snel op een voorsprong met een Yuko die ik krijg voor een Kata-Geruma. Een minuutje later zet ik een Uchi-Mata in maar ik zit er helemaal naast en beland zo op mijn zij. De scheidsrechters geven hier na overleg een Waza-Ari voor. Ik verhoog het tempo meteen want er staan nog maar twee minuten op de klok. Gelijk na het laten doorgaan van de wedstrijd scoor ik een Ippon met een Uchi-Mata.Ik ben nu door naar de halve finale die ik mag judoŽn tegen Siem van damme, een stugge, moeilijk te werpen Belg. Dit was een zware wedstrijd. Na 2 minuten krijgt Siem een shido. De volgende twee minuten lijken maar niet over te gaan, ik moest worpen blijven inzetten om ook niet een shido te krijgen voor passiviteit. Het lukt me om de wedstrijd uit te judoŽn en zo doende sta ik in de finale.Ik mocht na lang wachten de finale judoŽn tegen de Belg Jorre Verstraeten. Na 10 seconden krijg ik al een shido voor het verkeerd losmaken van de pakking, wat in mijn ogen niet verboden was? In de volgende 3 minuten kan ik geen score maken of een shido mee krijgen. Met nog 20 seconden te gaan probeer ik er nog iets van te maken met een andere pakking, hierdoor heeft Jorre meer ruimte en kan een O-Soto-Gari inzetten die goed is voor een Ippon. Ik verlies dus de finale maar ik ben hartstikke blij met een tweede plaats. Ik eindig dus als enige Nederlander op het podium, de eerste punten voor de ranking zijn dus binnen !


voor foto's klik hier


10+25toernooi Gilze, 5 januari 2014,
(-60)

op 5 januari deed ik mee aan het 10+25 toernooi in Gilze. Ik deed mee in de -60 klasse, terwijl mijn eigen gewicht door de feestdagen 55,2 was, en heb 4 partijen gejudood. Drie partijen werden met Ippon gewonnen en de finale tegen Collin van Dijk met een Wazari dus kampioen in Gilze !

Hier nog even een stukje uit het verslag op de site van judoclub Liempde over de finale tegen Collin :

Collin van Dijk (59,3 kg en 16 jaar) kwam uit in de klasse -60 kg -18 jaar en hij zat in een poule van 12 judokaís. Ook de Nederlands kampioen Ziggy van de Brink uit Capelle aan de IJssel was aanwezig. Collin keek erg uit naar de wedstrijd tegen Ziggy om te kijken op welk niveau hij nu eigenlijk staat in Nederland.

Hij plaatste zich voor de finale en kreeg toen de wedstrijd waar hij zo naar uit had gekeken. Ook Ziggy van de Brink had al zijn partijen met ippon gewonnen.
In de finale ging het in het begin gelijk op en was er vooral het gevecht om de pakking. Collin en Ziggy zijn beide linkse judokaís en gingen alle twee voor hun linkse pakking. Ziggy was hier nog wat geroutineerder in dan Collin. Na een minuut kreeg Collin een waza-ari (half punt) tegen door een mooie rechtse kata-guruma (schouderworp). Collin werd hierdoor verrast. Door de staat van dienst van Ziggy had Collin in het begin van de partij nog teveel ontzag voor hem, maar toen hij op achterstand kwam zag je duidelijk aan hem dat de wil om te winnen langzaam groter werd dan het ontzag! Collin ging toen vol in de aanval en bracht het tempo omhoog. Hij kon zijn achterstand niet meer goedmaken, maar Ziggy kreeg ook geen kans meer om een aanval te maken. Collin kwam de tweede helft van de wedstrijd veel dichter bij het niveau met zijn tegenstander. Twee jaar geleden stond Collin voor het laatst tegen Ziggy en was toen kansloos tegen hem. Het niveauverschil is duidelijk minder geworden en dat is wat Collin wilde weten.Ē Ik ben op de goede wegĒ.

Topjudotoernooi Haarlemmermeer, 7 december 2013.
(-60)

Op zondag 15 december was het Topjudotoernooi Haarlemmermeer. Deze dag deed ik weer mee in de -60 kg. Mijn eerste wedstrijd van tegen Xavier Berkhuizen van Lu-Gia-Jen. Na een halve minuut zet ik een O-Uchi-Gari in, Xavier wilt mij overnemen maar dat voorkom ik met een Uchi-Mata die goed is voor een Ippon.De volgende wedstrijd was tegen Lars Kamphuis. Ook deze wedstrijd win ik snel doordat ik Lars optil en daarna een O-Goshi maak.In de halve finale moest ik Ryan Pijlo. Dit was een zware wedstrijd want Ryan was moeilijk te gooien. Pas heel laat in de wedstrijd scoor ik een Waza-Ari met een O-Uchi-Gari. Hierna heb ik de wedstrijd uit gejudood en was ik dus door naar de finale.In de finale moest ik judoŽn tegen Twan van der Werff. Ook dit was weer een zware wedstrijd waar we beide niet tot een echte score kwamen. In de reguliere tijd kregen we allebei twee shidoís. Door deze gelijke stand moesten we dus verder gaan in de Golden Score. Jammer dat de scheidsrechters deze finale niet helemaal aanvoelden. Hierdoor kreeg ik na 2 minuten een twijvelachtige shido waardoor ik de wedstrijd verloor.voor foto's klik hier
NK teams -18 Almelo , 7 december 2013.
(-55)

Gisteren waren de Nederlandse Kampioenschappen voor teams onder 18 jaar, helemaal in Almelo. Dit jaar deden er 20 teams mee die allemaal voor de titel Nederlands Kampioen gingen. Het team moet bestaan uit 7 judokaís van -50kg tot +81kg. Ik zat in de klasse -55 kilo. De weging begon al vroeg, om 8 uur, dus moesten we lekker om 5 uur al opstaan om daarna 2 uur te gaan rijden.Onze eerste wedstrijd was tegen het team van Judo A7. Ik moest tegen Rutger Visser. Ik was niet scherp en laat me gelijk verassen door zijn lage schouderworp waar hij een Waza-ari voor krijgt. Gelukkig scoor ik met een Uchi mata vrij snel daarna ook een Waza-ari waardoor de stand weer gelijk staat. Met nog 2 minuten op de klok komen we op de grond door een mislukte O soto gari, ik weet mijn tegenstander met een beetje gerommel in een houdgreep te krijgen en win zo de wedstrijd. Als team winnen wij met de hoogste score, 7-0.De tweede wedstrijd treffen we Topsport Zuid uit Eindhoven. Ik moet tegen Ryan Lo-A-Njoe die ik niet ken. Na een minuutje zet ik een Maki komi in die goed genoeg is voor een Waza-ari. De tweede Waza-ari waar ik de wedstrijd mee win scoor ik met een Tai otoshi. Ons team wint net met 4-3.In de kwartfinale moeten we tegen Kenamju, de kampioen van vorig jaar. Ik speel een van de belangrijkste wedstrijd in deze pot, en wel tegen Owen Corzilius. Ik begin goed en sta lekker scherp te judoŽn. Elke worp die hij inzet weet ik te ontwijken. Owen krijgt voor passiviteit een Shido. Ook ik krijg een Shido omdat net wanneer ik een worp inzet mijn grip wegvalt waardoor het lijkt alsof ik het gevecht vermijd. De stand staat dus weer gelijk. Het gaat eigenlijk heel lekker, maar net wanneer ik een worp inzet en we op de grond komen weet Owen heel snel een armklem aan te zetten en moet ik wel aftikken.. Dit was echt de kans om door te gaan naar de halve finale. Kenamju had al hun zwaar gewichten tactisch slim een gewicht door geschoven waardoor zij helaas met 4-3 wonnen.Om nu nog derde te worden moesten we 3 wedstrijden winnen.
Als eerst komen we in de herkansingronde tegen het team van Shogonai uit Dronten. Ik moest judoŽn tegen Arthur Heeres. We staan allebei lekker te judoŽn, Arthur weet me bijna zelfs over te nemen met een Ure nage. In de laatste minuut win ik wel de wedstrijd met een mooie Uchi mata. Als team winnen we weer met de maximale score, 7-0.De vijfde partij was tegen het team van Theo Meijer Sport. Als we deze winnen mogen we gaan judoŽn om het brons tegen de verliezer van de halve finale Budokan Rotterdam of JC Hercules.
Ik tref voor mij een onbekende judoka van Klaveren. Als snel krijgt hij twee Shidoís voor passiviteit. Na twee minuten gooi ik het tempo een beetje omhoog en scoor daardoor gelijk een Ippon met een Uchi mata. we winnen de wedstrijd met 5-2 en mogen dus om het brons gaan judoŽn.De wedstrijd om het brons wordt net zoals vorig jaar gejudood tegen het sterke team van Budokan Rotterdam. Wanneer ik op de mat moet tegen SŠndor de Jong staan we al met 1-0 voor omdat Jeffrey zijn wedstrijd tegen Lein Mulder had gewonnen. Heel snel win ik de wedstrijd met een Uchi mata en staan we dus 2-0 voor!Ook in de -60 kilo wint Matthijs zijn wedstrijd, 3-0 voor ons. De volgende wedstrijd tussen Thomas van der Maas en Djim Segers wordt helaas gewonnen door Budokan. We moeten nog maar 1 wedstrijd winnen en dan zijn we derde. Alle hoop is nu zoín beetje op Jim gevestigd omdat Budokan twee sterke judokaís heeft in de laatste twee gewichten. De wedstrijd begint goed, als snel staat Jim voor met 3 Shidoís. Plotseling staat Jim achter met een Waza-ari en een Yuko omdat hij twee keer wordt overgenomen. Zijn tegenstander wilt echt niet judoŽn en blijft het gevecht maar ontlopen. Iedereen vraagt zich af waar die vierde Shido blijft. In de laatste 15 seconden geeft Jim nog 1 keer alles en scoort een Ippon met een Uchi-mata!! De stand is 4-1 en dat betekend dat het brons al van ons is. Uiteindelijk winnen we met 4-3.voor foto's klik hierTopjudo toernooi Almere november 2013
(-60)

Vandaag het Topjudo toernooi in het topsportcentrum van Almere. Ik was eigenlijk ingeschreven in de 55kg maar omdat ik daar alleen met Yotin Phetmanee van mijn club zat moesten we in de -60kg judoŽn.

Mijn eerste wedstrijd was tegen Clan Schuur. Eerst scoor ik een Waza-ari met een Kata geruma, daarna win ik de wedstrijd met een beenveeg waar ik een tweede Waza-ari voor krijg.De volgende wedstrijd was tegen Yotin van mijn club. Ook deze wedstrijd win ik snel met een Kata-geruma.In mijn derde wedstrijd moest ik tegen Tom van der Thoorn van Mahorokan. Met een Kata geruma scoor ik een Yuko. Ik probeer gelijk door te gaan naar een armklem maar helaas lukt die niet. Snel hierna til ik Tom met een Ure nage op en werp ik hem op zijn rug, goed genoeg voor een Ippon.Nu mijn laatste wedstrijd tegen Sam Ijzerman. Heel snel krijg ik al een Yuko voor een Kata geruma. Hierna scoort mijn tegenstander door een domme fout van mij een Waza-ari met een offerworp. Na 2 minuten scoor ik ook een Waza-ari met alweer een Kata geruma. Ik win de wedstrijd uiteindelijk met een Tai otoshi waar ik een Ippon voor krijg.Ik had al mijn partijen gewonnen en was dus eerste geworden.Residentie Toernooi (Lu Gia-Jen) 10 november 2013
(-60)

Dit weekend was het 1e Residentietoernooi georganiseerd door Lu-Gia-Jen. Vandaag deed ik voor een keer mee in de -60kg.
We begonnen met 2 poules van 5 mensen. Alleen de eerste twee zouden doorgaan naar de halve finales.
Mijn eerste wedstrijd won ik al snel met een Uchi-Mata.De volgende wedstrijd was tegen een onbekende judoka, ook deze won ik snel met een mooie voetveeg.Mijn derde wedstrijd was tegen Ben Derksen, ook weer een onbekende judoka. Toen we op de grond kwamen had ik Ben al snel in een houdgreep door een Sankaku techniek, Ippon.Nu de laatste wedstrijd in de mijn poule. Ik win deze wedstrijd op de zelfde manier als de vorige, met een houdgreep.Ik was nu eerste in mijn poule en moest de halve finale tegen Xavier van Lu-Gia-Jen. Ook deze win ik al weer met een houdgreep door een Sankaku techniek.In de finale stond ik tegen Dede Kruisman van Kenamju. Ik won vrij makkelijk met twee Wazariís door eenKkatageruma, dus ik was 1 geworden.

voor foto's dag 1 klik hier

voor foto's dag 2 klik hier


Theo Meijer Teamtoernooi, 2 november 2013
(-55)

Dit weekend moesten we naar Leusden voor het Theo Meijer Teamtoernooi. Ons team bestond uit:
-55kg: Ziggy van den Brink
-60kg: Matthijs van Harten
-66kg: Thomas van der Maas
-73kg: Jim Heijman
+73kg: Hans van MontfoortIn december hebben we het Nederlands kampioenschap teams dus vandaag konden we kijken hoe we er voor staan aangezien de
-18 judotop van Nederland aanwezig was. Vandaag mochten er alleen geen armklemmen gemaakt worden en de wedstrijdtijd was 3 minuten in plaats van 4 minuten.


Onze eerste wedstrijd was gelijk tegen het thuis team Theo Meijer Sport. Ik moest tegen een voor mij onbekende judoka. In de eerste paar seconde scoor ik al een wazari met een kata-geruma. Hierna judo ik niet echt lekker, pas aan het eind van de wedstrijd scoor ik mijn tweede wazari met een houdgreep. We wonnen met 4-1.Het volgende team waar we tegen moesten judoŽn was Kenamju. Ik moest al weer tegen een onbekende judoka voor mij Ralph Hoogeboom. Ik win deze wedstrijd met 2 yukoís. Uiteindelijk wonnen we met 5-0 en waren we door naar de halve finale.In de halve finale moesten we tegen het JTS Team van Heerenveen. Beide teams waren gelijkwaardig, het zou dus een spannende pot worden. Ik moest tegen Roy Koffijberg. Vergeleken met mijn twee vorige wedstrijden stond ik nu veel lekkerder te judoŽn. Het was een zware wedstrijd die pas in de allerlaatste seconde beslist werd. Ik wist Roy mooi over te nemen nadat hij een uchi-mata inzette, Ippon voor mij dus. Wij wisten de halve finale te winnen met 3-2 na 5 super spannende wedstrijden.Net zoals vorig jaar stonden we in de finale maar nu tegen Ben Rietdijk. Ik moest weer tegen een onbekende jongen. Voor mij was het een vrij makkelijke wedstrijd. Binnen een minuut win ik de wedstrijd met een Kata-Geruma waardoor het 1-0 stond.In de -60kg verloor Matthijs helaas zijn wedstrijd en was het dus gelijk. Thomas wist heel knap na een spannende wedstrijd te winnen, dit was eigenlijk al de winst voor ons omdat het team van Ben Rietdijk hun -73kg naar de +73kg had verschoven. Jim won dus waardoor het al 3-1 stond en de winst voor ons was!voor foto's klik hier


Flanderscup Lommel, BelgiŽ, 26 okt. 2013
(-55)

Dit weekend was het eerste toernooi waar ik een beetje kon kijken hoe ik ervoor stond, de Flanders cup in Lommel. Ik heb op dit toernooi nog nooit een prijs gehaald en ik ben zelfs een keer gediskwalificeerd. Het wedstrijd systeem begint met een poule waar de eerste twee van doorgaan naar de volgende ronde. In deze ronde is het zo dat als je verliest je moet afwachten of degene waar je van verloren hebt in de finale komt, alleen dan heb je een herkansing. Ik deed mee in -55kg. Mijn poule bestond uit drie mensen, Marnick Boeve en Naoufal Ez Zerrad.

Mijn eerste wedstrijd in de poule was tegen Marnick Boeve. Door zijn lange armen kon ik hem moeilijk werpen omdat hij me op afstand hield. Hij kreeg een shido voor passiviteit en na 2 minuten scoorde ik een Ippon met een Ko-Uchi-Gari. Omdat hij zijn volgende wedstrijd van Naoufal verloor zou ik sowieso door gaan naar de volgende ronde.Eerst nog de wedstrijd tegen Naoufal. Ik heb al 3 keer eerder tegen hem gestaan en ik heb alle drie de keren verloren van hem. Vandaag deed ik het staand best wel goed tegen hem, allebei konden we elkaar niet echt werpen. Nadat ik een onnodige Kata-Geruma inzet komen we op de grond en hij weet een armklem aan te zetten waar ik voor moet afkloppen, weer verloren dus.Ik ben nu samen met hem door naar de volgende ronde, waar ik tegen de nummer 1 van een andere poule moet judoŽn. Dit was tegen Siem van Damme, een hele kleine maar sterke judoka. Er gebeurd niet echt veel in deze wedstrijd, ik kon geen grip op hem krijgen en verlies helaas met maar 1 shido. Uiteindelijk komt hij in de finale en heb ik dus een herkansing.De eerste wedstrijd in de herkansing moest ik tegen A. Degryze. Hij krijgt een shido voor vastpakken aan 1 kant. Na anderhalve minuut komen we op de grond, ik zet een Sankaku aan en hij moet aftikken.Mijn volgende wedstrijd was tegen Tim Cuvelier. Dit was een goede wedstrijd waar we allebei lekker konden judoŽn. Uiteindelijk win ik met een Ippon door een mooie Uchi-Mata.Nu eindelijk 6 uur na de weging mijn laatste wedstrijd om brons, dit was tegen Arthur Heeres. Het was een zware vermoeiende wedstrijd waar we allebei niet tot scoren kwamen. Arthur kreeg wel een shido en na een lange 4 minuten had ik dus brons gewonnen.voor foto's klik hierOpen Alkmaarse , 13 okt.2013 (-55)

Vandaag was voor mij het eerste toernooi na de zomervakantie, het internationaal judotoernooi Alkmaar.

Net als voor de zomervakantie doe ik mee in de -55 kg. Mijn eerste wedstrijdis tegen Ecco van der Veer, een bekende van mijn broer van jiu-jitsu. Al snel scoor ik een Wazari met een Ure-Nage. Voor mijn volgende worp krijg ik een Yugo en uiteindelijk win ik de wedstrijd met een tweede Wazari door een Tai-Otoshi.De volgende wedstrijd is tegen Mark Duijzer. Ik win al snel met een Ippon door een O-Soto-Gari.Mijn derde wedstrijd is tegen Quinten Snijder. Binnen 30 seconden komen we op de grond en kan ik een armklem aanzetten, Ippon.Nu de finale tegen Thomas Beentjes. Ook deze wedstrijd win ik met een armklem.Ik ben dus eerste geworden, over twee weken is het volgende toernooi waar ik aan mee doe, de Flanders cup in BelgiŽ.voor foto's klik hier

Home | Wie ben ik | Wedstrijdprogramma | trainingstijden | Wedstrijdverslagen | Gastenboek | Linkjes | Nihon Sport | Sponsors | contact | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu